Borstlift of borstverkleining hoe doen we dat?

Een borstlift of verkleining is een ingrijpende operatie met een grote patiënttevredenheid als gevolg, maar wel met littekens die blijvend zijn! U kunt zich voorstellen dat de littekens gemaakt moeten worden om de borsten drie dimensioneel te verfraaien, er moet huid worden weggehaald en de tepels moeten worden gelift om dit voor elkaar te krijgen.

Bij een VERKLEINING /REDUCTIE  wordt ook klier- en vetweefsel uit de borsten weggesneden, om deze borsten ook echt kleiner en lichter te maken.

Bij de BORSTLIFT/MASTOPEXIE probeer je als plastisch chirurg zoveel mogelijk weefsel te sparen, en de vorm nieuw te maken met het eigen klier en vetweefsel.

Daartoe wordt de borst volgens een bepaald patroon opengesneden dat tevoren op de borsten wordt afgetekend, met een stift en een meetlat. De patiënte zit dan  voor me, en met de stift teken ik precies waar ik wil gaan snijden, rekening houdend met de wens van de patiente. Daarom is het ook zo belangrijk dat de wensen tevoren goed zijn doorgesproken op de poli, voor de spiegel, en desnoods met foto’s als voorbeeld.

De TEPEL zal moeten worden gelift in een nieuwe hogere positie, en dat zal natuurlijk ook symmetrisch moeten gebeuren! Verder wordt gekeken naar de hoeveelheid huid die verwijderd wordt, en of dit zal leiden tot een zogenaamd anker litteken , of dat kan worden volstaan met een litteken rondom de tepel met een verticaal litteken naar onder , zonder plooi litteken.

De operatie, die gemiddeld 2 uur duurt, wordt altijd gestart met het omsnijden van de tepels, die wel gewoon blijven vastzitten aan de borst! Patiënten zijn vaak bang dat de hele tepel wordt losgesneden van de borst en dan er later weer op wordt geplakt, maar maakt u zich geen zorgen, dat gebeurt uiterst zelden! In mijn praktijk misschien een keer per jaar bij extreme grote borsten waar de circulatie van de tepels anders kapot gaat, dan moet ik dat doen! De tepels worden dus verplaatst, op een steel weefsel, en dan uiteindelijk op de nieuwe plaats weer ingehecht. Vervolgens wordt de borst open gesneden, via de afgetekende lijnen , en het klier- en vetweefsel wordt volgens het patroon weggehaald. Eventueel kan ook direct een prothese worden ingebracht, bij een borstlift, voor of achter de borstspier, afhankelijk van de vetlaag die dik genoeg moet zijn! De prothese wordt natuurlijk alleen ingebracht als de borst vooral leeg is, bijvoorbeeld na fors afvallen of na zwangerschappen waarbij het vet en klier weefsel is verdwenen.

Veel patiënten zeggen mij ook dat hun borsten een maat zijn gekrompen na elke zwangerschap, zeker als er ook borstvoeding is gegeven. De borst kan op die manier mooi worden opgebouwd tot het gewenste volume, met de lift samen. Drains worden soms ingebracht als er vocht en/of bloed moet worden afgevoerd de dag na de ingreep, anders ontstaat er een vocht ophoping in de borst! Dit wordt tijdens de ingreep door mij beslist.

De littekens worden in principe onderhuids dicht gehecht, zodat er geen hechtingen uitgehaald hoeven te worden,alles lost vanzelf op. Er gaan hechtpleisters op de littekens, die aantal weken blijven zitten, daar kunt u ook gewoon mee douchen, ze laten niet los!

Bij de wond controle in de kliniek worden de pleisters eraf gehaald, en kunt u starten met vit E crème te smeren op de littekens. Dat bevordert de wondgenezing! Tevens raad ik aan om 6 weken zoveel mogelijk een sport BH te dragen, en geleidelijk weer over te gaan op een normale BH. De overige leefregels kunt u nalezen op de info die u meekrijgt, het komt erop neer dat u in principe redelijk snel weer uw gewone leven kunt oppikken, de meeste patiënten gaan na een tot twee weken weer aan de slag met hun werk, afhankelijk van de zwaarte van hun beroep. U hebt tenslotte ook narcose gehad, en dat gecombineerd met de grootte van de ingreep kost het toch een paar weken voordat u weer helemaal 100 % hersteld bent. 

De nadelen van de operatie zijn als volgt samen te vatten:

  1. Littekens die altijd zichtbaar blijven, maar wel meestal in de loop van de tijd vervagen.
  2. De tepels kunnen minder gevoelig worden voor aanraking of zelfs ongevoelig raken
  3. Er kan meestal geen borstvoeding meer gegeven worden door het verplaatsen van de tepels
  4. Een prothese kan in de loop van de tijd kapsel schrompeling geven zoals dat een normale complicatie kan zijn bij alle protheses, tevens moeten protheses na een bepaald tijd weer vervangen worden als de kwaliteit vermindert.

Al met al is dit een zeer dankbare operatie met grote positieve gevolgen voor de patiënten! Alle aspecten van een lift of verkleining kunt u met mij bespreken op de Jan van Goyen poli, de ingreep zal altijd plaatsvinden in de kliniek op de Jan van Goyen kade.

DRS. GIJS VAN SELMS

Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk om daar mensen te helpen om hun leven te normaliseren of te verbeteren. Als plastisch chirurg heb ik de meeste affiniteit met lichaamscontourverbetering.

MAAK EEN AFSPRAAK

Jan van Goyen kliniek
tel: 020 3055847
email : gvanselms@jvg.nl

Gijs van Selms

Graag beantwoord ik uw vragen