De buikwandcorrectie

Patiënten die voor een buikwandcorrectie komen zijn in het algemeen vrouwen die kinderen hebben gehad en/of fors afgevallen zijn na een maagverkleining . Het is het beste om te opereren als alle bevallingen achter de rug zijn of het gewicht bereikt is dat gewenst wordt, omdat de buik strak wordt gemaakt en daarna niet opnieuw moet uitrekken! De gemiddelde leeftijd is daarom ook boven de 35 jaar, en de ingreep is de laatste 10 jaar met ruim 500 % toegenomen, zoals blijkt uit de statistieken van de ISAPS, onze wereld organisatie van esthetische plastische chirurgie (International Society of Aesthetic Plastic Surgery).

Daarmee behoort de buikwandcorrectie tot de top 5 van meest uitgevoerde ingrepen ter wereld. Dit hoort ook bij het toegenomen zelfbewustzijn dat vrouwen de laatste jaren ten toon spreiden, waarbij een normale buik hoort en geen buik die er uit ziet alsof er weer een nieuwe zwangerschap gaande is, zoals sommige vrouwen ook van andere mensen horen  en ten onrechte daarmee gefeliciteerd worden. De bolling komt met name door de “rectus diastase”, een probleem van de rechte verticale buikspieren die uit elkaar gescheurd zijn in de middenlijn, zodat er een brede spleet tussen deze spier gedeeltes ontstaat. U kunt dit zelf uittesten door plat te gaan liggen en dan de hand op de buik te leggen in de middenlijn, daarna het hoofd op te tillen en te voelen of er een spleet ontstaat in de middenlijn, waarbij u dan zelfs de randen van de spieren kunt voelen aanspannen.

Als er ook een duidelijk huidoverschot van de buikwand is ontstaan door de zwangerschappen of door het afvallen, die niet meer weg te werken is met strakke kleding, kunt u alles laten verhelpen met een buikwand correctie. De operatie houdt in dat de huid van de buik wordt ingesneden in de bikini lijn, boogvormig, van heup tot heup, waarbij de gehele buikwand wordt vrij gelegd tot aan de ribbenboog, waarna in het algemeen de huid met vet van de onderbuik wordt weggesneden tot aan de originele navel plaats. De hoeveelheid vet in de huid bepaalt hoe zwaar de lap is die wordt weggehaald, het kan gaan van 500 g tot soms wel 5000 g, (of meer) in de extreme gevallen. De originele navel, die is omsneden bij het begin van de ingreep, wordt dan weer ingehecht op een nieuwe plek in de buikwand, wel op dezelfde hoogte als waar die altijd al zat! Hierbij wordt de tafel in de zogenaamde strandstoel houding gedraaid om het maximale uit de ingreep te kunnen halen en de buik zo strak mogelijk te kunnen maken.

Ook na de ingreep wordt de patiënt nog een aantal dagen aangeraden om in deze houding te slapen, overdag mag er voorzichtig worden gemobiliseerd en geoefend, ook met het oog op voorkoming van thrombose! Dit kan ontstaan als de patiënt te lang inactief blijft zodat er bloedpropjes kunnen ontstaan in de kuitvaten die zich verspreiden naar de longen, een zeldzame maar gevaarlijke complicatie!

Na de ingreep kan een moedervlek van de bovenbuik zijn verplaatst naar de onderbuik door het strak opspannen van de buikwand, precies het effect dat je als operateur beoogt te bereiken.

De patienten lopen in het begin zeker een aantal dagen wat voorover gebogen om de spanning te verminderen van de buikwand ter hoogte van het nieuwe litteken in de onderbuik . Het verband kan meestal de dag erna worden verwijderd, de drains kunnen ook die zelfde dag, maar ook soms pas na een aantal dagen worden verwijderd als de wondvocht productie minimaal is geworden, dat wordt afgemeten in de plastic fles die aangesloten is aan de drain. Deze plastic drains zijn 4 mm dik en kunnen zonder probleem worden verwijderd door de verpleegkundige. Zodra verband en drains zijn verwijderd mag u weer douchen en mag het pleister tape, dat op de wond geplakt zit, nat worden, deze pleisters blijven zitten tot aan de controle op de polikliniek. De hechtingen zijn allemaal zelf oplosbaar en hoeven niet verwijderd te worden aangezien ze vanzelf oplossen in de loop van een aantal weken.

U draagt een strak elastisch pak gedurende 4 tot 6 weken, dag en nacht, om steun te geven aan de weefsels, het pak mag uitgedaan worden als u gaat douchen, dus niet aanhouden zoals me soms wel eens gevraagd wordt!  Zodra de papieren pleisters van de wond verwijderd zijn na 2 weken, mag u de wonden elke dag gaan insmeren met vitamine E crème, er zijn een aantal verschillende crèmes op de markt, die vaak een min of meer gelijk effect hebben op de wondgenezing, u kunt dat met mij bespreken tijdens de poli controles.

Het uiteindelijk operatie resultaat is na een aantal weken volledig bereikt als alle zwelling in de buiklap is verdwenen, en ook de vochtophoping in de open onderhuidse holte tussen lap en spieren is verdwenen.Soms moet er wel eens een poliklinische nabehandeling gebeuren waarbij het vrije vocht in deze holte wordt aangeprikt met een injectie naald, maar dit laatste is gelukkig zelden nodig.

Het kan ook voorkomen dat er een zogenaamde “dogear” moet worden gecorrigeerd aan de uiterste zijkanten van de wond, daar waar deze wond eindigt. Het betekent dat dit stuk van het litteken later poliklinisch onder lokale verdoving wordt verlengd en verbeterd om het fraaier en gladder te maken. Dit risico is van tevoren al in te schatten, zeker bij forse verslapping van de huid die dan ook rondom doorgaat naar de rug toe. Regelmatig wordt de ingreep gecombineerd met een liposuctie van de “love handles” dat is de vetophoping in de rug, ook wel flanken genoemd. Daartoe draai ik de patiënt op de buik om dit vet goed weg te kunnen zuigen, zodat er een slankere taille ontstaat omdat deze geaccentueerd wordt. Ook kunnen natuurlijk de heupen mee behandeld worden met deze liposuctie.

De buikwandcorrectie is een uitgebreide ingreep, met risico’s die minimaal moeten zijn. De belangrijkste oorzaak van complicaties is het gebruik van sigaretten, omdat dit de micro- circulatie belemmert zodat er wond problemen kunnen ontstaan! Advies is dan ook om dit roken minstens 6 weken voor de ingreep te stoppen.

DRS. GIJS VAN SELMS

Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk om daar mensen te helpen om hun leven te normaliseren of te verbeteren. Als plastisch chirurg heb ik de meeste affiniteit met lichaamscontourverbetering.

MAAK EEN AFSPRAAK

Jan van Goyen kliniek
tel: 020 3055847
email : gvanselms@jvg.nl

Gijs van Selms

Graag beantwoord ik uw vragen

Borstprotheses de geschiedenis

Over protheses is de laatste jaren veel te doen geweest, ze bestaan natuurlijk al vanaf de 60er jaren. Het waren destijds zeer primitieve exemplaren, gepaard gaande met veel complicaties. Zelfs...