Liposuctie, hoe gaat dat eigenlijk?

Als u een liposuctie wilt ondergaan van een storende vetophoping kan dat gebeuren met een veilige methode, de PAL liposuctie, dit staat voor Power Assisted Liposuction. Dit is een Amerikaanse methode van liposuctie waar ik erg enthousiast over ben, door het fraaie eindresultaat dat je kunt bereiken.

De methode werkt als volgt: als de patiënt in de goede houding ligt op de operatietafel, meestal onder een roes of narcose, wordt er vloeistof ingespoten in de plekken die behandeld moeten worden, bijvoorbeeld de heupen. In de vloeistof, een steriele zoutoplossing, zit een stof die de bloedvaatjes doet samentrekken, zodat er veel minder bloedingen optreden na de ingreep. Om deze vloeistof in te brengen worden er een aantal steekgaatjes gemaakt, zodat met de lange stompe naald de vloeistof precies op de juiste plek kan worden ingespoten. Na een aantal minuten is de medicatie voldoende ingetrokken en wordt gestart met het opzuigen van het vet, met een trillende en zuigende naald, die verbonden is met een pot waar het vet wordt opgevangen.

De opzuig naald is verbonden met een apparaat, dat de naald op en neer doet trillen, tot 3000 toeren per minuut. Door deze fijne trilling verloopt de opzuigfase probleemloos omdat de vetcellen kapot worden getrild en is het ook voor de chirurg een goed controleerbare operatie. Het vet dat uit de slang komt is direct zichtbaar voor de plastisch chirurg. Met de andere hand is dan te voelen hoe dik de resterende vetlaag is die behandeld wordt  zodat door deze interactie tussen plastisch chirurg en patiënt een goed en voorspelbaar eindresultaat kan worden bereikt. Ook wordt zo maximaal voorkomen dat er deuken en onregelmatigheden ontstaan in de huidlaag, vroeger een gevreesde complicatie met de ouderwetse methode waarbij met de hand werd gezogen, zonder de verfijning van deze PAL methode.

Er wordt wel eens gedacht dat liposuctie een grove operatie is, zeker door oude televisie beelden van liposucties waarbij met dikke zuigbuizen werd gewerkt, door hevig transpirerende artsen. De realiteit is gelukkig anders tegenwoordig, zeker nu deze PAL methode de meest gebruikte liposuctie methode is geworden in veel klinieken.

Het uiteindelijk resultaat is wel sterk dokters-afhankelijk, die bepaalt tenslotte hoeveel vet er wordt weggezogen. Van groot belang is natuurlijk ook hoe de plaatselijke situatie is van het weefsel, is er bijvoorbeeld sterke verslapping van de huid met lijntjes (striae) of verminderde elasticiteit van het weefsel, ( cellulitis),  moet er veel worden weggezogen, is patiënte erg afgevallen voor de ingreep en hoe zijn de spieren onder de vetlaag? Dat alles bepaalt het totaal resultaat als al het vocht verdwenen is wat is ingespoten bij de ingreep en de blauwe plekken verdwenen zijn.

Er wordt aangeraden om na de ingreep een strakke elastische broek te dragen, om de verkleving van de huidlagen te bevorderen en het afdrijven van vocht te bevorderen. Er kan meestal de volgende dag al worden gedoucht, waarbij de pleistertjes kunnen worden verschoond van de steekgaatjes in de huid. Er zal wel nog vaak 24 uur lekkage van bloederig vocht kunnen optreden. Ook mag al snel worden gestart met het normale leven, zoals sporten, wandelen en fietsen.

DRS. GIJS VAN SELMS

Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk om daar mensen te helpen om hun leven te normaliseren of te verbeteren. Als plastisch chirurg heb ik de meeste affiniteit met lichaamscontourverbetering.

MAAK EEN AFSPRAAK

Jan van Goyen kliniek
tel: 020 3055847
email : gvanselms@jvg.nl

Gijs van Selms

Graag beantwoord ik uw vragen

Monobloc Hydrogel protheses

De Monobloc Hydrogel (MH) protheses van de firma Arion gebruik ik nu vanaf 1998. Dat was in de tijd dat er ook veel ophef bestond omtrent de oude zachte siliconenprotheses, met destijds ook een...

De Crisalix camera, wat is dat?

Gijs van Selms over Crisalix camera “De Crisalix camera heeft mijn werk bij de borstvergrotingen sterk verbeterd, omdat je nu met een 3D opname van de borsten kunt simuleren hoe het eruit gaat...