Borstprotheses de geschiedenis

Over protheses is de laatste jaren veel te doen geweest, ze bestaan natuurlijk al vanaf de 60er jaren. Het waren destijds zeer primitieve exemplaren, gepaard gaande met veel complicaties. Zelfs injecties werden gedaan in de borsten met vloeibare siliconen-olie in Japan! Daar heb ik zelf nog een patiente op mijn poli mee gezien, die uit de USA naar Japan was verhuisd om daar te werken als kunstschaatster, en daar de borsten had laten volspuiten met deze olie, u kunt zich voorstellen wat er mee is gebeurd, complicaties!! Tot recent ben ik bezig geweest in diverse ingrepen om alles er uit te snijden aan litteken weefsel en siliconenolie restanten.

De jaren erna zijn er diverse ontwikkelingen geweest waarbij steeds andere protheses op de markt kwamen, wel met siliconengel gevuld of met water, glad of geruwd, en rond of druppelvormig. In de 90er jaren hadden de problemen met de siliconen protheses in de USA geleid tot een tijdelijk algeheel verbod op deze siliconen protheses . Er mochten toen alleen nog maar water gevulde protheses worden gebruikt. In 2000 begon de Franse firma PIP met de vervaardiging en distributie ,over de hele wereld, van siliconen protheses waar achteraf mee gefraudeerd was, door de inhoud geleidelijk te vervangen door goedkope industriele siliconen, die later zeer veel klachten heeft veroorzaakt, zodat deze protheses vanaf 2012 in Europa allen vervangen moesten worden door normale goedgekeurde protheses. Het was zeer moeilijk om alle patienten terug te vinden, omdat veel klinieken niet goed hadden vastgelegd welke patienten een PIP hadden gekregen. Uiteindelijk zijn wel alle patienten in Nederland met moeite getraceerd, en voor de tweede keer gratis geopereerd.

Huidige situatie

Daardoor heeft het gebruik van siliconen protheses nu geleid tot een landelijke databank waar alles vastgelegd wordt, zodat in de toekomst precies bekend is waar en bij wie een siliconen prothese is ingebracht. Al deze maatregelen en de strenge keuringseisen van de FDA (keuringsinstantie van de overheid in de USA), hebben ook daar weer geleid tot een opheffing van het verbod op de siliconen protheses, zodat nu de firma Allergan en Mentor als enige firma’s daar weer siliconen protheses mogen verkopen. Een hele goede nieuwe prothese ontwikkelaar is de firma Motiva Implants, die 17 jaar geleden is gestart met een nieuw concept voor siliconen, zowel voor de binnenkant als de buitenlaag! Voor alle technische details verwijs ik naar hun website met meerdere filmpjes over hun concept! Het wachten is op de nieuwste 10 jaars resultaten zodat zij ook de Amerikaanse FDA toestemming kunnen krijgen voor gebruik aldaar!

Naast de siliconen protheses worden er door mij m,et veel succes vanaf 1998 Monobloc hydrogel waterprotheses ingebracht.. Als patient hebt u uiteraard de keuze om uit een van deze twee vulling soorten te kiezen.

Daarnaast is er altijd de keuze uit rond en druppelvormig! Dat wordt bepaald door uw borst bouw, de mate van hangen van de borst (ptosis), klier- en vethoeveelheid, spier massa, thorax omvang, en uw eigen voorkeur voor vulling van de borsten: plat /bol/zeer bol/anatomisch met plattere bovenpool! Tijdens het gesprek met mij kunt u daar over praten en de juiste keuze maken.

Dual plane

De meeste plastisch chirurgen bij de Jan van Goyen kliniek, ook ik, kiezen liefst voor plaatsing dual plane, dat wil zeggen half onder de grote borstspier, (Pectoralis Major), zodat de bovenpool van de prothese onder de borstspier ligt en niet sterk zichtbaar is onder de huid van het decolleté, hetgeen dan plooien of een rand kan veroorzaken . Als vrouwen een dunne vetlaag hebben in de bovenpool van de borst ,kan de prothese zeer zichtbaar onder de huid zitten bij plaatsing voor de spier, vandaar die extra spierlaag die ik gebruik om de protheses dieper te plaatsen onder de spier. Op foto’s kun je daar mooie voorbeelden van zien. Het is wel zo dat een borst bij dual plane plaatsing niet teveel mag hangen (ptosis), anders krijg je een raar effect dat “double bubble “heet: de prothese zit hoog in de borst onder de spier , en de borst hangt erover heen , hetgeen niet natuurlijk oogt. De enige oplossing is dan om de nieuwe prothese eventueel voor de spier te plaatsen zodat deze lager komt te zitten bij voldoende vetbedekking, of de borst te liften ( mastopexie) en de prothese dan alsnog onder de spier te plaatsen bij magere patiënten. Deze mogelijkheden zijn allemaal op de poli te bespreken en zal ik u uitleggen. 

Toekomst en garantie

Alle protheses die we gebruiken bij de Jan van Goyen kliniek voldoen aan de strengste internationale veiligheidseisen! Toch kan het altijd gebeuren dat een prothese een mechanisch defect gaat vertonen op de lange duur, hetgeen meestal betekent dat er een scheurtje in het rubberen omhulsel komt zodat de siliconen inhoud bloot komt te liggen. Die inhoud is niet vloeibaar maar gel achtig, dus kan niet direct weglekken. Toch moet er dan een wissel plaats vinden omdat een kapotte prothese verder kan scheuren. De firma die de prothese levert is natuurlijk verantwoordelijk voor de kwaliteit en zal nieuwe protheses leveren, dat is in principe hun levenslange garantie op de protheses. De operatie zelf en de narcose kosten worden nog meestal gedekt door de verzekering, maar hoeveel jaar nog? 

Consult poli

 Dat gebeurt in alle rust, met mij waarbij ik met u het juiste type prothese zal  bepalen tijdens het consult, door het passen met pasprotheses in een BH met een strak T shirt en door gebruik te maken van de Crisalix 3D camera. Ook kunt u natuurlijk foto’s, plaatjes, of websites met afbeeldingen meenemen van uw ideale borsten, dan kan ik bekijken of dit te realiseren is. Een te grote prothese zou ik niet aanraden! U moet niet vergeten dat een prothese in uw borst uw eigen weefsel opzij zal drukken in de loop van de tijd, zodat de vet/klier laag geleidelijk dunner zal worden. Dus u kunt bedenken wat het effect zal zijn als u een zeer grote prothese plaatst, op deze laag. Ik zie dat natuurlijk als ik later een oude prothese wissel voor een nieuwe, dan is vaak verontrustend hoe dun deze laag is geworden. Kortom een natuurlijk vol resultaat is vaak het mooiste om te verkrijgen met de nieuwe borst. Tot ziens!  

DRS. GIJS VAN SELMS

Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk om daar mensen te helpen om hun leven te normaliseren of te verbeteren. Als plastisch chirurg heb ik de meeste affiniteit met lichaamscontourverbetering.

MAAK EEN AFSPRAAK

Jan van Goyen kliniek
tel: 020 3055847
email : gvanselms@jvg.nl

Gijs van Selms

Graag beantwoord ik uw vragen