Monobloc Hydrogel protheses

De Monobloc Hydrogel (MH) protheses van de firma Arion gebruik ik nu vanaf 1998. Dat was in de tijd dat er ook veel ophef bestond omtrent de oude zachte siliconenprotheses, met destijds ook een verbod op het gebruik van verschillende soorten siliconenprotheses. Er waren al veel langer siliconen protheses met water als inhoud op de markt, die op de operatie tafel gevuld werden met water, met een slangetje tot ze het juiste volume bereikt hadden, die hadden echter het nadeel dat ze snel lek raakten door dat vulsysteem, zodat regelmatig een her-operatie nodig was.

Lees het hele verhaal op hier

Daarom waren de MH-protheses een uitkomst omdat ze in de fabriek voorgevuld waren met een oplossing die grotendeels uit water bestond met toevoeging van 3% eiwit /hydrogel. Dat gaf een elastisch gevoel aan de protheses, door deze toevoeging.

De eerste jaren dat ik de MH-protheses gebruikte waren er zeer weinig klachten van lekkage, en als dit toch optrad gaf de Franse fabrikant ARION gewoon garantie op vervanging door nieuwe MH-protheses, iets dat nu nog steeds bij de nieuwe importeur correct gebeurt.

De begin jaren heb ik wel de MH-protheses zowel voor als achter de borstspier ingebracht, iets dat mij achteraf leerde dat de plaatsing achter de spier (dual plane) beter was i.v.m. de eventuele rimpelvorming die op kon treden na aantal jaren. De MH-prothese wordt na aantal jaren namelijk wat wateriger en dus meer vatbaar voor plooivorming, en als dan de vetlaag dunner wordt bovenin de borst kun je soms de plooitjes door de huid voelen en soms zien. De MH prothese plaats ik dus de laatste jaren alleen nog maar dual plane . De gewone vastere siliconenprotheses kun je eigenlijk zowel voor als achter de spier plaatsen, omdat rimpelvorming veel minder snel optreedt. De ingreep zelf gebeurt altijd onder narcose, in dagverpleging.

Over hoe een borstvergroting met Monobloc Hydrogel ervaren wordt kun je hier lezen.

De eerste types MH protheses hadden nog een minimale texturering , ofwel ruwheid aan de buitenkant , passend bij de tijd waarin de meeste protheses grof getextureerd waren. Nu zijn de MH protheses glad ofwel met microtexturering te noemen, waardoor ze aan alle voorwaarden voldoen zoals die nu vereist worden door de gezondheids inspectie . De grof getextureerde protheses zijn nu ook niet meer te plaatsen, door het internationale plaatsingsverbod zoals dit is opgestart vanuit Frankrijk sinds dit jaar. Er is namelijk het bewijs dat de grof getextureerde protheses een hogere frequentie aan ALCL geven, anaplastisch large cell lymfoom, ofwel lymfoom vorming vanuit het kapsel rond de prothese, gepaard gaande met enorme acute vocht ontwikkeling in de prothese holte. De gladde protheses hebben dit risico eigenlijk niet.

Een andere bijwerking die wordt omschreven is de auto immuunstoornis ASIA, die ontstaat door een siliconenprothese in een lichaam, een vorm van extreme allergie. Dit kan zowel bij siliconenprotheses met siliconen, als met water/MH, optreden, dus bij patienten met een voorgeschiedenis van een auto immuunstoornis of een hyper allergische aanleg plaats ik geen siliconen of MH-protheses.

Bij zowel ASIA als ALCL is operatieve verwijdering van de protheses de enige en beste optie voor genezing, en ook liefst daarbij de totale verwijdering van het kapsel erbij. ALCL patienten hebben dan meestal genezing al bereikt, ASIA-patiënten kunnen nog zeer langdurig klachten van siliconen allergie houden, ook na verwijdering.

De huidige MH-protheses hebben een normale garantieperiode van 10 jaar, eventueel zelf uit te breiden met een paar jaar na inbrengen, dit staat uitgelegd op hun website. Het wisselen van de MH-prothese gebeurt onder narcose, met openmaken van het oude plooi litteken, waarna de oude MH-prothese simpel verwijderd kan worden. Een verdikt kapsel heb ik eigenlijk nog nooit duidelijk gezien, dus de zogenaamde kapsel schrompeling van de siliconenprotheses komt bijna niet voor, ook de interne holte ziet er altijd prachtig glad uit, waar de MH-prothese in zit. De nieuwe MH-prothese wordt in deze zelfde holte ingebracht, de prothese zal nooit vastgroeien aan de kapsel laag door de gladde buitenkant, en drains breng ik nooit in.

Het wisselen gebeurt ofwel omdat de patiënte een andere maat wil hebben, groter of kleiner, ofwel omdat de prothese tekenen van lekkage vertoont, gekenmerkt door acuut vormverlies van de borst, ofwel kleiner en slapper worden door de lekkage, heel soms kan deze borst ook opzwellen door de water lekkage!

Bij de siliconenprothese is lekkage veel moeilijker aan te tonen, waarbij radiologisch onderzoek vaak de enige methode is om dit aan te tonen. Bij de MH-prothese heb je dit veel sneller in de gaten. De patiënten die bijvoorbeeld hun MH-prothese tot tevredenheid al 20 jaar in de borst hebben, vragen mij soms om de protheses gewoon te wisselen, omdat ze niet ineens acuut willen worden opgezadeld met een lekke prothese in hun vakantie bijvoorbeeld!

Poliklinische controle na inbrengen MH-protheses is eigenlijk niet lang nodig, dit kan na het eerste jaar worden gestopt, dit in tegenstelling tot siliconenprotheses waar wel frequente jarenlange controle nodig is i.v.m. lekkage en intactheid van de protheses. Een mammogram kan gewoon worden gemaakt, de MH-prothese gaat niet zomaar ineens stuk, deze is zeer drukbestendig. Wel is vaak een combinatie nodig van mammografie en ECHO-onderzoek om het mamma weefsel zelf te kunnen onderzoeken op afwijkingen, zoals kanker of cystes. Bedacht moet worden dat er niets achter de protheses zit, alleen ribben, al het borst- en spierweefsel zit voor de protheses!

Dus wat je voelt onder de huid is gewoon borstweefsel, de prothese zit het diepst achter de borst. De ronde MH-prothese is er eigenlijk maar in één vorm, de zogenaamde Hoog Profiel vorm, die echter niet erg bol is, dus als je als patiënte echt volle ronde bolle borsten wil bereiken, dan is de MH-prothese niet geschikt. Siliconenprotheses hebben deze verschillende vullings vormen wel, van laag profiel, medium profiel, hoog profiel tot extra hoog profiel.

Een afspraak voor de ingreep kunt u met mij maken in de Jan van Goyen kliniek waar ik u alle verschillen kan tonen.

DRS. GIJS VAN SELMS

Elke dag ga ik met plezier naar mijn werk om daar mensen te helpen om hun leven te normaliseren of te verbeteren. Als plastisch chirurg heb ik de meeste affiniteit met lichaamscontourverbetering.

MAAK EEN AFSPRAAK

Jan van Goyen kliniek
tel: 020 3055847
email : gvanselms@jvg.nl

Gijs van Selms

Graag beantwoord ik uw vragen

De Prothesewissel van Cheyen

Cheyen is de vrouw van Yes-R, moeder en ondernemer. Ze is regelmatig on the go, komt veel inspirerende mensen tegen en weet wat ze wil in het leven. Een van de dingen die hoog op haar wensenlijst...