Liposuctie, hoe gaat dat eigenlijk?

Als u een liposuctie wilt ondergaan van een storende vetophoping kan dat gebeuren met een veilige methode, de PAL liposuctie, dit staat voor Power Assisted Liposuction. Dit is een Amerikaanse methode van liposuctie waar ik erg enthousiast over ben, door het fraaie eindresultaat dat je kunt bereiken.

De methode werkt als volgt: als de patiënt in de goede houding ligt op de operatietafel, meestal onder een roes of narcose, wordt er vloeistof ingespoten in de plekken die behandeld moeten worden, bijvoorbeeld de heupen. In de vloeistof, een steriele zoutoplossing, zit een stof die de bloedvaatjes doet samentrekken, zodat er veel minder bloedingen optreden na de ingreep. Om deze vloeistof in te brengen worden er een aantal steekgaatjes gemaakt, zodat met de lange stompe naald de vloeistof precies op de juiste plek kan worden ingespoten. Na een aantal minuten is de medicatie voldoende ingetrokken en wordt gestart met het opzuigen van het vet, met een trillende en zuigende naald , die verbonden is met een pot waar het vet wordt opgevangen.

De opzuig naald is verbonden met een apparaat, dat de naald op en neer doet trillen, tot 3000 toeren per minuut. Door deze fijne trilling verloopt de opzuigfase probleemloos omdat de vetcellen kapot worden getrild en is het ook voor de chirurg een goed controleerbare operatie. Het vet dat uit de slang komt is direct zichtbaar voor de plastisch chirurg. Met de andere hand is dan te voelen hoe dik de resterende vetlaag is die behandeld wordt  zodat door deze interactie tussen plastisch chirurg en patiënt een goed en voorspelbaar eindresultaat kan worden bereikt. Ook wordt zo maximaal voorkomen dat er deuken en onregelmatigheden ontstaan in de huidlaag, vroeger een gevreesde complicatie met de ouderwetse methode waarbij met de hand werd gezogen, zonder de verfijning van deze PAL methode.

Er wordt wel eens gedacht dat liposuctie een grove operatie is, zeker door oude televisie beelden van liposucties waarbij met dikke zuigbuizen werd gewerkt, door hevig transpirerende artsen. De realiteit is gelukkig anders tegenwoordig, zeker nu deze PAL methode de meest gebruikte liposuctie methode is geworden in veel klinieken.

Het uiteindelijk resultaat is wel sterk dokters-afhankelijk, die bepaalt tenslotte hoeveel vet er wordt weggezogen. Van groot belang is natuurlijk ook hoe de plaatselijke situatie is van het weefsel, is er bijvoorbeeld sterke verslapping van de huid met lijntjes (striae) of verminderde elasticiteit van het weefsel, ( cellulitis),  moet er veel worden weggezogen, is patiënte erg afgevallen voor de ingreep en hoe zijn de spieren onder de vetlaag? Dat alles bepaalt het totaal resultaat als al het vocht verdwenen is wat is ingespoten bij de ingreep en de blauwe plekken verdwenen zijn.

Er wordt aangeraden om na de ingreep een strakke elastische broek te dragen, om de verkleving van de huidlagen te bevorderen en het afdrijven van vocht te bevorderen. Er kan meestal de volgende dag al worden gedoucht, waarbij de pleistertjes kunnen worden verschoond van de steekgaatjes in de huid. Er zal wel nog vaak 24 uur lekkage van bloederig vocht kunnen optreden. Ook mag al snel worden gestart met het normale leven, zoals sporten, wandelen en fietsen.

Er wordt niet gewerkt in de spieren of botten!

Vaak vragen patienten mij of ze lang rust moeten houden, integendeel , ik raad ze juist aan om snel weer te beginnen met voorzichtige actie, als de ingreep tenminste niet te veel pijn heeft veroorzaakt. Meestal wordt er niet geklaagd over erge pijn, het operatie gebied is natuurlijk wel een tijd beurs, ook door de blauwe plekken die er ontstaan zijn!

Als alles weer normaal is geworden na een paar weken is het eindresultaat zichtbaar, dat is ook dan de echte eindsituatie, die redelijk stabiel kan blijven. Het hangt er natuurlijk wel vanaf hoe het gewicht zich ontwikkelt later en of de patiënt blijft sporten etc. Er zal niet snel elders vet worden afgezet zoals vaak gedacht wordt. De vetcellen zijn gewoon verminderd en weggezogen op de betroffen plaatsen en komen niet meer terug. Maar als de patiënt weer aan gaat komen in gewicht zal het vet zich weer vermeerderen op alle vetdepots in het lichaam, ook op de behandelde plaatsen!

De voorkeursplaatsen van liposuctie zijn: de heupen, de love handles op de rug, de buik en de binnenzijde knieën. Er zijn natuurlijk altijd keuzes te maken, welke plekken behandeld moeten worden, soms kan dit met andere operaties gecombineerd worden, zoals buikwand correctie of een borstvergroting.

Alles kan besproken worden op mijn spreekuur, u krijgt van mij een eerlijk oordeel , over de mogelijkheden en onmogelijkheden .

SHARE IT:

Leave a Reply

You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>